Postup: v hrnci rozpustíme lžíci másla, přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme najemno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Jakmile nám cibule zesklovatí, přisypeme rýži a minutu za stálého míchání opékáme. Pak přilijeme víno a dvě minuty necháme vše provařit, aby se alkohol vypařil. Pod hrncem s rýží snížíme teplotu a přidáme jednu naběračku vývaru z druhého hrnce, mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže. Naběračku po naběračce postup opakujeme, dokud nespotřebujeme téměř všechen vývar a rýže nezměkne, stále musíme rýži míchat!

V pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje, přidáme houby nakrájené na plátky a necháme je 20 minut dusit, dokud nezměknou. Houby osolíme, dochutíme pepřem a pak přidáme k rýži i s poslední naběračkou vývaru, mícháme a necháme několik minut rizoto prohřát. Do hotového rizota přidáme máslo, lanýžovou pastu a dvě třetiny petrželky nasekané najemno. Porce rizota zdobíme rukolou a hoblinkami parmazánu.