Postup: brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a ihned nastrouháme na struhadle s jemnými slzičkami. Lehce osolíme, doprostřed bramborové hromádky vyhloubíme důlek a do něj vyklepneme 1 žloutek. Kolem dokola nasypeme mouku a zlehka všechno zapracujeme do podoby tvárného a měkkého bramborového těsta. Z těsta nakrájíme menší dílky, ze kterých vyválíme delší válečky o průměru cca 1,5 cm a ty překrajujeme na stejně velké menší dílky, ze kterých tvarujeme ručně gnocchi. Každý noček můžeme ozdobit otiskem podlouhlých hrotů vidličky, jak je to pro něj charakteristické. Gnocchi zaváříme do horké vody, osolené hrubou mořskou solí a jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařeny. To zpravidla netrvá déle než 3 minuty. Gnocchi slijeme přes sítko nebo je vybereme děrovanou naběračkou. Do menšího hrnce nalijeme smetanu a necháme v ní rozpustit nastrouhaný sýr Pecorino. Dochutíme solí a pepřem. Přidáme hotové noky a promícháme. Servírujeme do hlubokého talíře a nakonec dáme kousky smotaného pršutu.